top of page
PC120328_edited.jpg

Σχολεία Γλώσσας και Πολιτισμού Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτωρίας, Αυστραλία

Η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτωρίας είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με στόχο την προβολή και διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού στην Μελβούρνη. Τα σχολεία μας λειτουργούν από το 1929 και όλα τα δίδακτρα διατίθενται αποκλειστικά για την ανάπτυξη των εκπαιδευτικών μας προγραμμάτων. Μέχρι το 1957 η ΕΟΚΜΒ ήταν ο μοναδικός οργανισμός που προσέφερε μαθήματα Ελληνικής γλώσσας στη Μελβούρνη. Με τη μεταπολεμική μετανάστευση, η Ελληνική Κοινότητα επέκτεινε τα σχολεία της σε όλα σχεδόν τα εσωτερικά προάστια της Μελβούρνης. Στις επόμενες τρεις δεκαετίες τα σχολεία της Κοινότητας είχαν κατά περιόδους πάνω από 2.000 μαθητές. Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 60.000 μαθητές έχουν φοιτήσει στα σαββατιανά και απογευματινά σχολεία της Ελληνικής Κοινότητας από τότε που ιδρύθηκαν.

Σήμερα η Ελληνική Κοινότητα προσφέρει μαθήματα για την ελληνική γλώσσα μέσα από 11 σχολεία που λειτουργούν τα απογεύματα και τα Σάββατα με περισσότερους από 1000 μαθητές, με αποτέλεσμα να είναι ο μεγαλύτερος φορέας διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στην Πολιτεία της Βικτώριας. Επίσης, λειτουργούν τμήματα διδασκαλίας της Αρχαίας Ελληνικής, που απευθύνονται σε μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης [Α’ Γυμνασίου – Γ’ Λυκείου], αλλά και τμήμα αρχαίων ελληνικών για ενήλικες. Επίσης, H EKM προσφέρει πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης στα ελληνικά για νήπια ηλικίας 18 μηνών – 4 ετών, σε τρεις περιοχές της πόλης. Επιπλέον,καθημερινά λειτουργούν τμήματα διδασκαλίας της Ελληνικής σε ενήλικες, με περισσότερους από 100 μαθητές ελληνικής και μη καταγωγής που μαθαίνουν ελληνικά. Το πρόγραμμα εναρμονίζεται με το Ευρωπαϊκό κοινό πλαίσιο αναφοράς για τις γλώσσες. Στα σχολείας της ΕΚΜ απασχολούνται πάνω από 60 καθηγητές και δάσκαλοι.

Τα σχολεία μας δεν προσφέρουν μόνο θεωρητική γνώση στους μαθητές μας, αποτελούν μια ολοκληρωμένη εμπειρία συνάντησης και γνωριμίας με τον ελληνικό πολιτισμό μέσα από μια σειρά δράσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εκδρομών, σχολικών εκδηλώσεων και γιορτών, που τους δίνουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ελληνική πολιτισμική παράδοση μέσα από το προσωπικό βίωμα, τη συμμετοχή και τη δημιουργία. Την κατεύθυνση αυτή, μιας ολιστικής προσέγγισης της ελληνομάθειας, υπηρετούν επίσης οι ενότητες της Μουσικής και του Χορού, της Θεατρικής Αγωγής, της Ιστορίας και του Πολιτισμού, που εντάσσουμε στα περισσότερα από τα προγράμματά μας ως συμπληρωματικά των γλωσσικών μαθημάτων.

Αυστραλία2_edited.jpg
bottom of page